José-Luis Munuera, ‘De klerk Bartleby’
Een jonge man wordt aangenomen in een notariskantoor. Zijn naam is Bartleby en hij wordt de nieuwe collega van onder andere Ginger Nut, Turkey en Nippers. Zijn taak is het kopiëren van juridische documenten. Aanvankelijk levert hij onberispelijk en efficiënt werk… tot hij zijn kopieën moet verifiëren. ‘Ik doe het liever niet’, krijgt zijn baas als antwoord. Daarna loopt het volledig mis; hij verschuilt zich achter dit zinnetje en niet alleen stopt hij met werken, hij weigert ook zijn pand te verlaten…

Dit verhaal, geschreven en getekend door José-Luis Munuera (Zwendel, De Campbells, De Blauwbloezen 65), is een bewerking van Hermann Melvilles bestseller over passief verzet in de begindagen van het kapitalisme en het ontstaan van papierwerk. Het is een “grappig” dilemma waarvoor de baas van dit adviesbureau zich geplaatst ziet; Bartleby zoekt in de relatie werkgever-werknemer niet de confrontatie maar trotseert bevelen door ze liever niet uit te voeren. De actieve loodgieters daarentegen begrijpen dit verzet van de nieuwe bureaucraat niet en hun voornaamste eis is dat de nieuwkomer wordt ontslagen.

Met behulp van Sedyas wat de sepia-achtige inkleuring betreft tekent Munuera een koude en sobere omgeving waar geluk en welzijn niet meer lijken te bestaan. De “Big Apple” is niet op zijn best in dit werk, nu eens in de regen, dan weer in de sneeuw, wat de onderdompeling in het werk, dat elk moment van het leven van de protagonisten in beslag lijkt te nemen, bevordert. De actie speelt zich af in het beroemdste zakendistrict van de Verenigde Staten, waar de waanzin van het liberalisme heerst. De jonge krabbelaar beseft deze vrijheid niet meer, opgesloten in een onheilspellende stilte en uit het raam van zijn kantoor kijkend tegen een bakstenen muur.
‘De klerk Bartleby’ is een fantastisch album, zowel scenariogewijs als op grafisch vlak. Munuera is een kanjer, dat bewijst hij hier opnieuw. Wat een talent.

De klerk Bartleby
Auteur: José-Luis Munuera (naar de novelle van Herman Melville)
genre: historisch
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Aantal pagina’s: 72